САЩ оставят бронирана техника в балтийски и балкански държави

САЩ оставят бронирана техника в балтийски и балкански държави
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирани превозни средства в няколко страни членки на НАТО. Част от тях ще бъдат разположени и в страни от Източна Европа, за участие в учения, съобщи американски генерал във вторник.
"Ще обсъдим няколко опции, като например разпределяне на оборудването на малки партиди, примерно за батальон или за рота. Може би в балтийските държави, Полша, Румъния или България", каза генерал Бен Ходжес.

Според него това "е част от операция "Атлантическа решителност". Тя има за цел да успокои балтийските държави и Полша, които са притеснени от действията на Русия в Украйна. Освен бронираните машини ще бъдат изпратени и сухопътни войски за няколко месеца и те ще участват в съвместни учения в тези страни.

При тези учения танковете и бронираната техника няма да се транспортират през Атлантическия океан, каза още генералът.
Това споразумение има предимството, че е "много по-евтино", отколкото да се налага да се транспортира танкове и бронирани превозни средства през Атлантическия океан преди всяко учение, подчерта генерал Ходжис.

САЩ имат 29 хил. войници трайно базирани в Германия, Италия и Белгия, но Вашингтон увеличи броя на своите войници, разположени временно в региона, за да изпрати сигнал до Русия и нейните партньори от НАТО.

 

#танкове #техника #САЩ #Германия #Италия #Белгия #Вашингтон #Полша #Румъния #България #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"