Пхенян крие ракета за ядрен товар под сателит за мирни цели?

Пхенян крие ракета за ядрен товар под сателит за мирни цели?
Споразумението за денуклеаризация и ООН наложиха забрана на Северна Корея да прави опити с далекообхватни ракети. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Южна Корея обвини Северна Корея, че разработва далекообхватна ракета за ядрен товар под прикритието на сателит за мирни цели, който Пхенян планира да прати в орбитата на Земята в средата на април.

Северна Корея обяви в петък плана си да изстреля сателит в орбита, за да отбележи 100-годишнинаjd от рождението на лидера основател Ким Ил Сунг.

Пхенян отхвърли международните призиви да изостави този проект и в неделя потвърди решимостта си да изстреля ракетата, която претендира да бъде част от космически изследвания с мирни цели, предаде „Фокус“, позовавайки се на АФП и радио „Гласът на Америка“.

САЩ, Русия, Южна Корея и Япония осъдиха планираното изстрелване, заявявайки, че планираният за 12-16 април старт за извеждане на спътник в орбита е дегизиран тест на ракета с голям обсег, който нарушава забраната на ООН и постигнатото миналия месец споразумение с Вашингтон за денуклеаризация.

Южна Корея ще постави въпроса в хода на срещата на върха за ядрена сигурност в Сеул през следващата седмица, където ще присъстват представители на САЩ, Япония, Китай, Русия и Европейския съюз.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза, че това може да наруши плановете за доставка на хуманитарна помощ в бедните райони на Северна Корея.

След среща в понеделник сутринта на министри на външната политика и сигурността, ръководена от южнокорейския президент Ли Мюн-бак, президентството определи планираното изстрелване като „груба провокация“.

„Нашето правителство определя така наречения план за изстрелване на сателит от страна на Северна Корея като изключително сериозна провокация и опит за създаване на средство за доставка на ядрено оръжие с използването на балистичната ракетна технология“, заяви говорителят на южнокорейския президент Парк Джеон-Ха.

Министърът на отбраната на Япония Наоки Танака пък заяви, че Япония може да издаде заповед за унищожаване на ракетата, в случай че нейният полет бъде над японска територия, съобщават РИА „Новости“ и „Фокус“.

В събота, по време на посещение на база на военновъздушните сили в префектурата Ибараки, министърът заяви, че силите за отбрана се готвят за прихващане на ракетата, „както се случи по време на предишното изстрелване на Северна Корея“.

#Южна Корея #Северна Корея #Пхенян #ракета #сателит #САЩ #Русия #Япония #Китай #ЕС #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"