Две чужди и две местни банки избрани за заема от 1,3 млрд. евро

Две чужди и две местни банки избрани за заема от 1,3 млрд. евро
A A+ A++ A

България е избрала Сити, Ейч Ес Би Си и местните клонове на "Сосиете Женерал" и "Уникредит", за да получи бридж-кредит за тази година, съобщава Ройтерс, позовавайки се на два източника, запознати с подробности от преговорите.

Агенцията припомня, че българският парламент е дал предварително одобрение на плановете за получаване на допълнителни 4,5 милиарда лева, за да се запълни бюджетния дефицит за годината и да се укрепи банковата система на страната.

„Две международни и две местни банки са избрани, за да осигурят бридж-кредит от 1,3 милиарда евро”, е казал източник от индустриалните среди, пожелал анонимност.

По-рано днес Европейската комисия одобри държавната помощ за Първа инвестиционна банка и се съгласи тя да бъде удължена до 18 месеца.

Около 19 банки са изразили интерес да предоставят средствата, които България ще рефинансира, като емитира чуждестранни ценни книжа догодина. Втори източник заяви, че очаква продажбата на тези ценни книжа да бъде през февруари или март догодина в зависимост от пазарните условия.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви пред репортери, че планира да представи бюджета си и плановете за дълга за 2015 г. пред правителството в края на седмицата. Той вече съобщи, че фискалният дефицит догодина няма да превишава прага на ЕС от 3% от БВП. Новият заем ще увеличи държавния дълг на България на 28,4% от БВП тази година спрямо 18% през 2013 г., но тя ще остане страната членка на ЕС с най-нисък дълг, сочи Ройтерс.

#банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"