Уорлик: Оставката на Трайков е загуба за правителството

Уорлик: Оставката на Трайков е загуба за правителството
Трайков е добър човек, ние в САЩ високо го уважаваме, заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Напускането на Трайков е загуба за българското правителство, защото той действа винаги в интерес на българските граждани, смята посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик.

„Трайков е добър човек, ние в САЩ високо го уважаваме“, заяви посланикът в ефира на bTV.

Джеймс Уорлик отбеляза, че макар Катар да е бил капката, довела до преливане на чашата, премиерът Бойко Борисов е казал, че диверсификацията не е вървяла достатъчно бързо.

Американският посланик отново изрази тезата си, че постигането на алтернативи би довело до намаляване на цените в енергетиката.

„Аз ако бях българин, все пак щях да искам да видя дали има шистов газ или не. Вижте други страни, които внимателно са разгледали въпроса за шистовия газ. Има други страни, които са взели решение в подкрепа на шистовия газ, като са намерили начин да гарантират безопасността“, обясни Уорлик.

Той обаче подчерта, че въпрос номер 1 за България трябва да е гарантиране на околната среда и изрази подкрепата на САЩ в това отношение.

„Ние като партньори на България следим да се случват най-добрите неща за страната. Най-важното е прозрачност и диверсификация“, добави Джеймс Уорлик.

Той подчерта още, че енергетиката е нещо много важно, а заради стратегическото разположение решенията на България в сферата се отразяват на целия регион.

„Чух, че АЕЦ „Белене“ няма да бъде построена. Борисов, мисля, че го каза съвсем ясно. За първи път Борисов ни информира, че Дянков и Трайков са пътували до Москва и са казали на руснаците, че няма да се продължи напред с проекта „Белене“, а че може да се ползва направеният руски реактор в АЕЦ „Козлодуй“. Радвам се да видя, че премиерът е взел своето решение и внесе малко яснота“, подчерта Уорлик.

Уорлик посочи, че Бойко Борисов е премиерът, и вярва на това, което той е казал за АЕЦ „Белене“.

„Не става дума за Русия. Всяка страна трябва да действа с оглед на стратегическия й интерес. Не трябва да се вглеждате нито в Москва, нито в САЩ. Това са важни въпроси, които се отразяват на всички български граждани“, каза Джеймс Уорлик.

#посланик #премиер #Русия #САЩ #Катар #Бойко Борисов #АЕЦ „Козлодуй“ #АЕЦ „Белене“ #Трайчо Трайков #Джеймс Уорлик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"