Йордан Соколов: Агентите на ДС все още са зависими от бившите служби

Йордан Соколов: Агентите на ДС все още са зависими от бившите служби
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Йордан Соколов е български юрист, политик и държавник, министър на вътрешните работи, народен представител в 37-мото, 38-мото и 39-то Народно събрание. Председател на 38-тото Народно събрание. Той беше гост на представянето на интерактивния Регистър на сътрудниците на „Държавна сигурност“ и разузнавателните служби на БНА, който беше представен в Дома на Европа от автора му – журналистът Христо Христов.

Г-н Соколов, защо темата за досиетата е толкова актуална и днес?

Темата за досиетата не е преставала да бъде актуална, защото това означава първо обществото да знае, кои са били и второ, тези хора, дори и при тяхното нежелание, да бъдат освободени от една зависимост.

От кого са зависими бившите агенти на ДС днес?

Оказва се че има зависимост от страна на бившите служби, които я използват и съм убеден, че го правят много успешно.

Какво ще промени в съзнанието ни огласяването на сътрудниците на ДС?

Ако искаме да вървим напред, ние трябва веднъж завинаги да изразим нашето отношение към това, което е било, защото ние минахме, по време на комунистическата диктатура, през може би най-страшния тоталитарен строй, който човечеството, не само новата ни история, познава. Това, което върши комисията по разкриване на досиетата, отделни хора – журналисти като Христо Христов, трябва изцяло да бъдат подкрепяни, да изразяваме нашата благодарност, защото те работят за това, България да стане една не само демократична, но и просперираща и правова държава.

Как може да стане това?

Това може да стане само като се освободим от тези вериги, които все още обвързват много хора.

Обвиняват СДС, че не са отворили досиетата, когато са имали тази възможност, бихте ли приели вина за това?

Донякъде, защото беше направен опит. Първо, през 1991-1992 г. нямаше как да стане това. Тогава СДС беше малцинство в парламента и никога нямаше да се получи съгласието на ДПС. Оказа се, че цялото ръководство на ДПС са били агенти на Държавна сигурност.

Това ли е единственият опит, за да се отворят досиетата?

Направен беше още един опит през 1997 г. Донякъде бяхме блокирани от Конституционния съд.

Какво се случи тогава?

Единственият ми упрек за тогава е, че не беше изпреварено решението на Конституционния съд, да се разкрият тези досиета, включително и на конституционните съдии, които ги знаехме и които работеха срещу този закон.

Как Конституционният съд Ви блокира?

Съобразно правната регламентация, всяко решение на Конституционния съд действа за напред, тоест, ако тези хора, както и много други, бяха обявени, нямаше да има връщане назад. Моето лично мнение е, че нямаше да излезе и това решение на Конституционния съд, в този вид, в който излезе.

А какво беше решението на Конституционния съд?

Това беше едно решение да запази именно тези хора, които щяха да бъдат обявени. Впоследствие законът много късно го направихме и не беше съвършен. Много по-добър е законът, който други политически сили направиха през 2006 г.

Как бихте определили работата на сегашната комисия за отваряне на досиетата?

Тя си върши перфектно своята работата!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »