Представиха интерактивен регистър за агентите на ДС

Представиха интерактивен регистър за агентите на ДС
Политическата опозиция пропусна да постави условието за отваряне на досиетата по време на "Кръглата маса". Снимка: БТА
A A+ A++ A

Регистър на сътрудниците на „Държавна сигурност“ и разузнавателните служби на БНА беше представен в Дома на Европа от автора на сайта agentibg.com, журналистът Христо Христов.

„Обществото не е преставало да иска архивите да се отворят и открият. Още на първия демократичен митинг през 1989 г. се заговори за отваряне на досиетата на служителите на 6-ти отдел на ДС“, заяви Христов по време на презентацията, на която присъстваха министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, бившият министър на вътрешните работи Йордан Соколов, Касим Дал и Корман Исмаилов, експерти и представители на неправителствени организации.

Стана ясно, че новият сайт, който представя регистъра е уникална търсачка за бърз и лесен достъп до информация, като се представя пълна информация за типа обвързаност с ДС, как се е развивала дейността му, какх е реагирал на осветляването си и какви длъжности е заемал след това в държавните служби.

Христо Христов обясни, че Повечето сътрудници на ДС са заявявали, че са работили за националната сигурност, но са се отчитали лично на партийния и държавен лидер Тодор Живков, което означава, че са работили за партията, а не за държавата, защото не са се отчитали пред правителството, или Народното събрание.

За последните седем години комисията, която се занимава с обявяване на сътрудниците на ДС е обявила 8 хил. сътрудници. Подготвя се обявяването и на народни предттпавители, членове на МС, банкери и журналисти. Христов подготвя около 150 досиета, които скоро ще бъдат качени в регистъра.

Председателят на Съвета за елетронни медии Георги Лозанов заяви, че обратното на тайните служби са медиите и именно те трябва да работят и да оказват граждански натиск. Според Лозанов, сдътрудниците на ДС трябва да се разграничават и да се позвана тяхната дейност. Според него е нужно "съвместяване" на отношенията, защото има различни типове сътрудници, а някои от тях са наши близки хора.

Христо Христо определи два основни типа поведение на онези, които са блили сътрудници на ДС – такива, които отричат напълно и такива, които се гордеят с това, че са служили на държавата си. И двата случая обаче се касае за „куха“ реакция, защото не става ясно, какво точно са вършжили тези хора. Повече информация за това дава именно новият регистър

#Йордан Соколов #Тодор Живков #Христо Христов #Корман Исмаилов #Касим Дал #ДС #Веселин Вучков #Георги Лозанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"