НАТО използва сълзотворен газ срещу сърби в Косово

НАТО използва сълзотворен газ срещу сърби в Косово
Стотици етнически сърби протестираха в Грачаница срещу опитите на КFOR да махне сръбските барикади в Северно Косово. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Части на НАТО използваха сълзотворен газ, за да разппръснат стотиците сърби, блокирали граничнен пункт между Косово и Сърбия.

В акцията са участвали германски и австрийски военни, които също така използваха бронирани машини, за да премахнат издигнатите от етническите сърби барикади, предаде „Ройтерс".

Медицински лица съобщиха, че повече от 12 сърби са третирани в лечебни заведения заради леки наранявания и ефекта от сълзотворния газ.

От сълзотворния газ и дима по време на операциите за премахване на барикадите са пострадали и осем войници от силите на НАТО, предаде АФП.

Косовските сърби, които не признават независимостта на бившата сръбска провинция Косово, издигнаха барикади по двата основни гранични пункта Бърняк и Ярине през юли, когато доминираните от косовски албанци власти в столицата Прищина се опитаха да поемат контрола над тях.

В сряда сръбските косовски кметове и общински лидери отхвърлиха призивите на НАТО да премахнат барикадите и вместо това настояха Белград да изпрати сръбската армия и полиция.

От КФОР са предупредили по високоговорители събралите се етнически сърби да премахнат загражденията и да се отдръпнат от граничните пунктове, но без резултат.

Военните са разпръснали множеството без насилие със сълзотворен газ и са използвали над 80 бронирани машини, камиони и булдозери, за да съборят барикадите.

В Белград президентът на Сърбия Борис Тадич призова косовските сърби да запазят спокойствие, а силите на НАТО да се въздържат от употребата на сила.

Сърбия изгуби контрол над Косово през 1999 г., след като бомбардировките на НАТО сложиха край на близо двугодишната война между югославската армия и косовските албански сепаратисти.

През 2008 г. Косово обяви едностранно своята независимост, която до момента е призната от повече от 80 държави, включително България. Ключови страни, които не признават независимостта на Косово, освен Сърбия, са Русия и Китай, както и пет от 27-те страни-членки на ЕС – Испания, Гърция, Румъния, Словакия и Кипър.

#Косово #Сърбия #етнически сърби #етнически албанци #контролно-пропускателни пунктове #Северно Косово #НАТО #KFOR #Борис Тадич #Президент на Сърбия #барикади #сърби #граничен пункт #косовски сърби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"