Медиците в Англия и Ирландия се вдигат на бунт

Медиците в Англия и Ирландия се вдигат на бунт
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Медиците във Великобритания се вдигат на бунт. Това е втората за последния месец и половина стачка на здравните работници заради спор с правителството за заплащането, предаде ТАСС. В стачката вземат участие 100 000 здравни работници – медицински сестри, фелдшери от бърза помощ, акушерки, хигиенисти и готвачи.

Протестът се провежда в Англия и Северна Ирландия и се очаква да продължи четири часа. В Шотландия стачка не е планирана, тъй като властите там удовлетвориха исканията на профсъюзите. Компромисен вариант бе намерен и в Уелс.

Причина за недоволството на работниците в здравния сектор стана спор между профсъюзите и министъра на здравеопазването Джереми Хънт, възникнал след обявяването на плановете за увеличение на работната заплата на младшия медицински персонал с 1%.

Тази мярка не засяга сътрудниците, които очакват повишение на заплатата заради стаж или във връзка с повишение в квалификацията, които са около половината от общия брой на младшите медицински работници. Профсъюзите настояват еднопроцентното увеличение на заплатите да засегне целия младши медицински персонал.

#Великобритания #медици #Ирландия #Шотландия #стачка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"