Неограничен брой учебници по предмет, сочи проектозакон

Неограничен брой учебници по предмет, сочи проектозакон
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Учебниците може да са неограничен брой по предмет. Това сочи внесен в парламента законопроект за предучилищното и училищното образование на Милена Дамянова от ГЕРБ. Припомняме, че миналата седмица просветният министър Тодор Танев изказа мнение за два учебника по предмет. 

Крайно време е, освен да четем докладите на Европейския съюз и на Световната банка, които, за съжаление, показват, че българските деца са на последните места по грамотност, да предприемем конкретни мерки за преодоляване на тези дефицити, коментира Дамянова и обясни, че документът се подготвя няколко години.

Според проектозакона 4-годишните няма задължително да бъдат записвани в детска градина. Държавните, общинските и частните градини може да работят по авторски и иновативни програмни системи. Процесът обаче се осъществява по направления, определени с държавния образователен стандарт.

Документът сочи, че завършили успешно 7-и клас придобиват основно образование, което се удостоверява със свидетелство. Завършилите 10-и клас пък получават удостоверение за завършен първи гимназиален етап, което им дава право да продължат във втори и на обучение за професионална квалификация. Абитуриентът може да получи европейско приложение към дипломата си на английски, френски или немски език.

Училищата ще получават допълнителни средства според резултатите от инспектирането. Тези, които покажат най-добри резултати, ще могат да ги харчат за каквото искат. Училищата, които не са се представили добре, също ще получават средства, но те ще трябва да отидат задължително за преодоляване на дефицитите, обясни Милена Дамянова. За извършването на инспектирането се създава Национален инспекторат по образование.

#учебници #Милена Дамянова #ГЕРБ #Световна банка #обучение #училища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »