Радан Кънев гласувал срещу заседания без кворум в парламента

Радан Кънев гласувал срещу заседания без кворум в парламента
Радан Кънев Снимка БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на ДСБ Радан Кънев е гласувал срещу предложението на ГЕРБ парламентарен контрол може да се провежда и без кворум в пленарната зала. Причината е, че парламентарният контрол не бива да бъде подценяван, особено в настоящия парламент, с неговото трудно мнозинство и ниски нива на доверие и идейна близост между партиите в мнозинството.

„Вчера Народното събрание‬ гласува текст в Правилника, по силата на който парламентарен контрол може да се провежда и без кворум в пленарната зала. Народните представители от ‪РБ‬ гласувахме свободно, по съвест и лична преценка. Моят глас беше против. Мнението ми е, че парламентарният контрол не бива да бъде подценяван, особено в настоящия парламент, с неговото трудно мнозинство и ниски нива на доверие и идейна близост между партиите в мнозинството. Очаквам много въпроси и питания от мнозинството към министрите“, коментира Кънев.

Според него, от отговорите на тези въпроси ще зависи силата на подкрепата към кабинета.

„Добре е тези отговори да бъдат произнасяни пред пълна зала и възможно най-голям брой народни представители. Текстът мина. Надявам се, че все пак в петъците залата няма да е празна“, написа Радан Кънев на страницата си във Фейсбук.

От БСП са недоволни от предложението, защото, според тях, така се узаконява неприсъствието на депутатите на работа.

Първоначалната идея на ГЕРБ беше в случаите, когато липсва кворум, парламентът да може да обсъжда и закони, но впоследствие даде заден ход. 

Тексътт бе подкрепен с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

#парламентарен контрол #Радан Кънев #Кънев #кворум #мнозинство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"