Графолог: Изследвал съм оригиналния тефтер на Златанов

Графолог: Изследвал съм оригиналния тефтер на Златанов
A A+ A++ A

Първите експертизи на уличаващите тефтери на ексдепутата Филип Златанов са правени по оригинални записи с негов почерк. Това бе изяснено по време на съдебното дирене.

Пред съда вещото лице Валери Костадинов категорично заяви, че при изготвянето на експертизата върху копия не го е затруднило, тъй като по време на разследването е виждал оригиналния черен тефтер, изследвал го е и лично си е преснимал копие, по което също е работил.

Софийски апелативен съд заседава на 20 ноември по делото срещу Филип Златанов, който е обвиняем за престъпление по служба. САС приключи делото срещу бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов, без да приеме експертизата на черното тефтерче, в което подсъдимият си е записвал кой да бъде „ударен”, „наказан”, „оправен” или „отложен”.

В края на заседанието обвиняемият обяви, че няма да дава обяснения пред съда, което е негово законово право.

Преди това Златанов поиска почивка от съда, тъй като му прилоша. Извиканият в съдебната зала лекар обаче каза, че неговото физическо състояние е нормално и той има проблем само с психиката. Съдът взе компромисно решение и заседанието се отложи с 40 минути, за да може обвиняемият да се съвземе психически.

Съдът назначи съдебно-почеркова експертиза на оригиналите на двата тефтера на Златанов – черен и бордо, но те бяха откраднати преди да стигнат до съда. Софийски апелативен съд искаше такава експертиза, след като установи през септември, че до момента по делото не е правена експертиза върху оригиналите, а само на копие и само на черния тефтер.

Валери Костадинов отказа да отговори на въпрос защо не е разследвал версията за инициалите Б.Б. и Ц.Ц. Той обясни, че при първата задача, поставена му от съда, той е трябвало да установи дали написаното в дневника е на Златанов. На въпрос дали в тефтерчето, проверявано от него, черно на цвят, са присъствали инициалите на Д.П., той отговори, че не си спомня дали са били в това тефтерче.

Костадинов обясни, че съдебно-почерковата експертиза може да се изготви и върху ксерокопия. Той каза, че експертиза на ксерокопия се прави, когато лицето е в неизвестност или има оскъден почерков материал, тъй като според обясненията на вещото лице тази експертиза изследва движението на ръката, а не структура на хартия или химикални пастели и мастила. Валери Костадинов категорично заяви пред съда, че при изготвянето на експертизата върху копия не го е затруднило, тъй като по време на разследването е виждал оригиналния черен тефтер, изследвал го е и лично си е преснимал копие, по което също е работил.

До месец Софийският апелативен съд ще обяви присъдата си по делото.

 

#Златанов #тефтери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »