Пациент със съмнения за ебола приет във ВМА

Пациент със съмнения за ебола приет във ВМА
Пациентът е поставен в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА).Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Български гражданин с грипоподобни симптоми пребивавал в последния месец в Сиера Леоне е приет във Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от Министерство на здравеопазването (МЗ).

Африканската държава Сиера Леоне е засегната от смъртоносния вирус ебола, а жертвите там са 1250, според данни на Световната здравна организация.

Пациентът е прегледан и преценен като случай подлежащ на клинично наблюдение и допълнително лабораторни изследвания. Поставен е в режим на изолация във Военномедицинска академия (ВМА).

Относно съмненията за ебола националният консултант по епидемиология на инфекциозните болести д-р Мира Кожухарова обяви, че за да се каже, че някой е заболял от ебола трябва да има положителен резултат от лабораторно изследване, каквото все още няма.  

"За момента има данни, защото човекът е пристигнал от заразена страна”, поясни  д-р Мира Кожухарова, цитирана от "Фокус".

Съобразно приетите протоколи за действие препоръчани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) здравните власти и СРЗИ са предприели необходимите действия по установяване и изолиране на лицата, които са били в контакт с пациента.

Тези мерки ще бъдат в сила до получаване на резултат от вирусологичното изследване, което ще излезе в късните часове на тази нощ.

В Министерство на здравеопазването функционира щаб, който поддържа постоянна връзка със Столична районна здравна инспекция (СРЗИ), ВМА, МБАЛ „Токуда“ АД, Национален център по заразни и паразитни болести и вирусологичната лаборатория към него.

 

#пациент #ебола #Сиера Леоне #ВМА #болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »