Турция прави мегаминистерство на държавната сигурност?

Турция прави мегаминистерство на държавната сигурност?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатът от прокюрдската Народно-демократична партия /НДП/ Алтан Тан заклейми предполагаемите планове на правителството да бъде създадено ново мегаминистерство на сигурността. Тан определи проекта като "планове за диктатура".

На пресконференция в парламента Тан подложи на критики предполагаемите планове на правителството да обединят в едно министерство Националната разузнавателна служба /MİT/, националната полиция, жандармерията и турските въоръжени сили /TSK/ . Всичките силови ведомства щели да бъдат под юрисдикцията на обмисляното ново министерство и се твърди, че това ведомство ще бъде под директния контрол на президента Реджеп Ердоган.

Тан допълва, че законите за MİT, полицията и жандармерията са ясни. Но положението на армията е объркващо, доколкото тя трябва да е подчинена на министерство на отбраната.

Вътрешният министър Ефкан Ала отговорил от парламентарната трибуна на критиките на опозицията и казал, че правителството не извършва никаква подготовка за създаване на министерство на сигурността.

 

#Реджеп Ердоган #Ефкан Ала #армия #националната полиция #жандармерията #турските въоръжени сили

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"