Наследникът на Трайков иска предприятия, не молове

Наследникът на Трайков иска предприятия, не молове
Номинираният за нов министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев смята, че чуждестранните инвестиции трябва да се пренасочат от хитовите „молове" към производството. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Номинираният за нов министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев смята, че чуждестранните инвестиции трябва да се пренасочат от хитовите „молове" към производството.

„Има още какво да се направи за привличане на чуждестранни инвеститори – не в МОЛ-ове, ами в строителство на предприятия, които да произвеждат," заяви Добрев пред БНР.

Относно икономическата криза в България Делян Добрев посочи, че „формално не се намираме в такава".

"Формално се намираме в икономически растеж. Трябва да се обърне много повече време на икономиката, на малките и средните предприятия. Трябва да се закупи ново оборудване за тези предприятия, за да могат да произвеждат. Аз лично ще съсредоточа голяма част от моето внимание върху малките и средните предприятия," обясни той и изрази надежда още през 2012 г. да бъде отчетен 3% растеж, а следващата година 5%.

По темата АЕЦ „Белене" Добрев каза, че „отново сме в тежка ситуация".

„Реакторът за първия блок на АЕЦ "Белене" вече работи в една централа в Русия. Всички разходи са за българската страна. Много малко пари взехме за това, което дадохме," каза Добрев.

„Отново сме в тежка ситуация, защото има конкурс за довършване на централа, получена оферта за строителство на нова централа и е взето решение за параметрите по сделка за строителство на централа, без да се знае цената. Поръчано е оборудването и това е точно този реактор," обясни Добрев.

Той подчерта, че трябва да бъден получен и анализа от HSBC, да бъдат изложени факте пред обществото и бъде взето „съвместно решение" какво да се прави по проекта.

„Реактор в "Козлодуй" е възможност, но най-важното за нас е да имаме диверсификация," посочи Добрев.

Той изрази надежда до окончателният анализ на HSBC да бъде готов в рамките на месед и да постанови дали в региона ще се търси тази електроенергия и колко би струвала.

„Най-важното в един такъв проект е след това да печелиш от него. Ако няма къде да продаваш електроенергията или ако тя е скъпа, според мен се обезсмисля целият проект," допълни Добрев.

За газовите връзки Добрев посочи, че газовата връзка с Румъния е в много напреднала фаза.

„Връзката с Гърция - до края на годината най-вероятно ще се направи първа копка. Връзката със Сърбия – там върви предпроектното проучване. Имаме 3 варианта на трасето за връзката със Сърбия," поясни Добрев.

Той подчерта, че подкрепя създаването на парламентарна комисия за шистовия газ, която да оцени възможностите при проучване на този вид газ.

„Може би до една седмица ще има такава комисия," каза Добрев и добави, че би било хубаво отново да се дискутира темата за шистовия газ.

За стачката в "Горубсо - Мадан" Добрев каза, че освен варианта концесионерът да намери средствата и да плати заплатите, е възможно концесионерът да се споразумее с друг инвеститор.

"Има варианти за изход от ситуацията. Ако стигнем до отнемане на концесията след това има процедури, които ще оставят хората без работа за няколко месеца," уточни Добрев.

#Делян Добрев #Добрев #енергетиката и туризма #АЕЦ „Белене"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »