Орхан, Моше, Асан, или Иван...!?

Орхан, Моше, Асан, или Иван...!?
Доц. д-р Орхан Исмаилов
A A+ A++ A

„Две етнически партии играят обща игра“, заявиха националистите. Така те коментираха назначението на доц. д-р Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната и оцениха защитата му от партията на Корман Исмаилов и ДПС.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че е възможно да оттеглят подкрепата си за кабинета, защото Орхан Исмаилов е "турски агент".

Всъщност, оказва се, проблемът е в това, че патриотите не искат „етнически турчин“ във властта. В същото време обаче премиерът Борисов обеща още преди изборите, че ще назначи за заместник-министри хора с турски имена.
От една страна това е жест към една от подкрепящите коалицията партии от Реформаторския блок, от друга страна, е баланс на силите и от трета – това е етническа толерантност.

Какъв е проблемът на Валери Симеонов с Орхан Исмаилов, какво му е направил той, че не го харесва? Не може да не харесваме някого, само защото е турчин, евреин, арменец, ром..., нехаресването е личностно проявление, то е персонален акт, който цели да покаже неприязън към конкретен човек по конкретни причини. Или иначе казано: не те харесвам, ЗАЩОТО...и следва някакво обяснение...!

Преди няколко години, по време на посещение на българска военна делегация в Турция, журналист от турска медия попита в Одрин турския министър на отбраната, кога е бил назначен новият заместник-министър на отбраната Неджми Али. Министърът отговори, че не е назначаван нов заместник-министър, а Неджми Али е заместник-министър на отбраната на Република България....!

Неджми Али беше заместник-министър на отбраната и в правителството на Орешарски. Е, питаме, къде беше тогава г-н Симеонов? Неджми Али два пъти е заместник-министър, нито предаде страната ни, нито извърши държавна измяна, напротив, работи толкова, колкото му позволяваха силите и си свърши работата, до колкото можеше. Тогава патриоти и националисти си мълчаха, никой не скочи срещу Али, но срещу Исмаилов скочиха. Едно от обясненията е, че сега са част от управляващата коалиция, оказват подкрепата си на правителството и могат да си позволят да извиват ръце, защото преди можеха да извиват само фалцет.

И понеже преди няколко дни беше 10 ноември, когато отбелязахме четвърт век от демократичните промени в България, често задаван въпрос беше, кога ще свърши преходът. Преходът ще свърши тогава, когато няма да има брожения срещу това, дали заместник-министър е станал Орхан, Моше, Асан, или Иван. Когато се научим на толерантност, когато оценяваме хората по това, какво могат, какъв опит имат и как се справят с работата си, тогава ще станем истински европейци и демократи. Защото имената нямат никакво значение, важно е интелектуалното им съдържание!

#министър #заместник-министър #Неджми Али #Моше #Асан #Иван #Валери Симеонов #Корман Исмаилов #преход

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »