Евродепутатите готвят вот на недоверие срещу Юнкер

Евродепутатите готвят вот на недоверие срещу Юнкер
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Евродепутатите ще гласуват вот на недоверие срещу новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава ДПА. Гласуването е заради разкрития, че най-големите световни компании са скрили милиарди долари данъци чрез тайна сделка с Люксембург по време на 18-годишното управление на Юнкер като премиер на малката страна.

"Днес получих искане за провеждане на вот на недоверие срещу Европейската комисия от 1/10 от членовете на парламента", обяви президентът на Европейския парламент Мартин Шулц.

Депутатите трябва да дебатират и да гласуват по време на пленарната сесия следващата седмица. Пленарната сесия ще бъде от 24 до 27 ноември.

Инициативата е подета от евроскептиците, начело с британската партия на Найджъл Фараж и италианската партия на Бепе Грило. Марин льо Пен, лидерът на френския „Национален фронт", също е сред тях. Миналата седмица левите в парламента се обявиха за такова гласуване.

За да бъде успешен вотът, трябва да гласуват 2/3 от евродепутатите срещу Европейската комисия, което ще доведе до оставка на целия състав на комисията. Вероятността комисията да бъде свалена обаче е малка.

Подобно гласуване е провеждано седем пъти в 35-годишната история на Европейския парламент. Нито едно от гласуванията не е довело до сваляне на състав на ЕК, но през 1999 година тогавашният председател на ЕК Жак Сантер подаде оставка.

#Жан-Клод Юнкер #Европейска комисия #Мартин Шулц #Люксембург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници