Един милион българи са без зъби

Един милион българи са без зъби
A A+ A++ A

Един милион българи са без зъби, показва проучване на Българския зъболекарски съюз сред 60-годишните, които към момента са около 2 млн. човека. 20 процента от тях са с обеззъбена горна, а 17 на сто - долна челюст. Други 13 на сто нямат нито един зъб в устата си, пише "Монитор".

Тези хора са все още в активна възраст, не са баби и дядовци.

Като основна причина

хората посочват, че нямат пари да ходят на зъболекар

Оказва се обаче, че голяма част от тях не са се възползвали дори от двете безплатни пломби и преглед, които се осигуряват по линия на Националната здравноосигурителна каса.

Освен това, българинът е немарлив и не спазва устна хигиена. Нашенците не мият редовно зъбите си и не са наясно каква паста да използват при различни дентални заболявания и възраст.

Студентите по стоматология

научават как да си мият зъбите правилно едва в трети курс

разказаха преподаватели от Факултета по дентална медицина по време на заключителния етап на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 години.

70 на сто от хлапетата до 7 години са поне с един кариес, а 80 на сто от подрастващите до 12 години имат най-малко един постоянен развален зъб. 92 процента от младежите към 18-годишна възраст са с повече от два кариеса.

Хората на 33-34 години у нас имат средно по 18 зъба с кариес, а немалко от тях възпалени венци и дори пародонтоза.

#здраве #българи #зъби #кариес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?