Производители на ягоди и малини настояват за субсидии

Производители на ягоди и малини настояват за субсидии
Ръчният труд оскъпява продукцията на производителите на ягоди и малини. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

80% от производителите на ягоди и малини ще се откажат от този бизнес, защото той става все по-неизгоден, алармираха специалисти от бранша на семинар в Търговище.

Най-големият проблем на производителите е, че Министерство на земеделието е премахнало субсидиите, специално за отглеждане на ягоди и малини. Те били по 46 лв./дка, а сега ще трябва да се задоволят само с национално доплащане – 3 лв/дка, предаде БГНЕС.

Оказва се, че в България няма внос на малини, а 99% отпроизведената продукция се изнася. Освен това изкупната цена постоянно пада - докато през 2008 г. за килограм от червените плодове се е плащало по 3,5 – 4 лв., сега се купуват едва по 1,5 лв, по информация на производителите.

„Трудно е да се печели от такива цени, особено при производство, където има и много ръчен труд," споделят от бранша.

Работещите в сектора искат парите, които получават, да се увеличат. Те обясняват, че разходите, които прави производителят на малини е над 700 лв/дка.

Аргументите им са, че ръчният труд оскъпява продукцията, а заплащането на работниците е на надница. Освен това трябва да плащат и осигуровки на наетите.

При това положение 80% от производителите на вкусните плодове ще се откажат от тази дейност. Преди е било рентабилно, но тези изкупни цени, намалената субсидия и разходите, дават равносметка, която не поощрява стопаните.

„Почти нищожните субсидии, които получаваме за трайни насаждения, ни поставят в неравностойно положение. Много от колегите ще се откажат, защото в момента изкупната цена на малините от хладилните предприятия е по-ниска от себестойността," смята Билял Яшар.

#ягоди #малини #производители #министерство на земеделието #субсидии #цени #осигуровки #надница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"