"Дейли Мейл": Ван Гог е бил убит

"Дейли Мейл": Ван Гог е бил убит
A A+ A++ A

Великият Ван Гог не се е застрелял сам, а може да е бил убит, твърди съдебен експерт, специалист по огнестрелни рани. Според доктор Винсент ди Майо, цитиран от британския "Дейли Мейл", художникът не е могъл да се застреля сам в гърдите.

Досега се смяташе, че творецът, който и преди фаталната разходка в житно поле край Париж, се беше наранявал физически, е произвел сам смъртоносния изстрел.

Коментарите след шокиращото твърдение са, че може да се наложи случаят да бъде преразгледан.

Д-р Ди Майо използвал доказателства и свидетелски показания от делото на Джордж Цимерман, човекът обвинен в стрелбата по американския тийнейджър Трейвън Мартин, за да стигне до заключението си.

Според него раната на Ван Гог би изглеждала различно така, както би трябвало, ако става въпрос за самонараняване.

Според сина на лекаря на художника, Пол Гаше младши, около огнестрелната рана на твореца е имало "кафяв и лилав ореол". Преди историците смятали, че лилавият ореол е причинен от близостта на пистолета до гърдите на Ван Гог, а кафявият – от изгарянията от барута.

Говорейки за лилавия ореол д-р Ди Майо казва: "В действителност това е подкожно кървене от кръвоносни съдове, разкъсани от куршума и обикновено се наблюдава при хора, които живеят още известно време след прострелването. Присъствието или отсъствието на този ореол не означава нищо".

Специалистът добавя, че кафявият ореол е просто "амбразивен пръстен, който се вижда при всички входни рани. Той просто показва входното място на куршума".

Д-р Ди Майо също така задава въпроса как така Ван Гог е успял да се застреля в лявата част на гърдите си с револвера, който се твърди, че е използван. "Би било изключително трудно да се застреля сам в тази част на гърдите с лявата ръка. Най-лесният начин би включвал поставянето на нечии пръсти около задната част на дръжката на оръжието и да се използва показалецът, за да стреля оръжието", казва специалистът.

"Още по-абсурдно би било да се твърди, че художникът е използвал дясната си ръка. Това би означавало дясната му ръка да мине през гърдите, но отново трябва чужда ръка, за да се натисне спусъка с показалеца и оръжието да произведе изстрел", разсъждава експертът.

Неговото крайно заключение е, че според всички медицински доказателства раната на Винсент ван Гог не може да е направена от самонараняване. С други думи, той не се е застрелял сам.

Изданието припомня, че преди да умре, художникът е агонизирал 29 мъчителни часа. Дни преди това той бил  поръчал още бои. Слухове в селото, където живеел по това време, Овер сюр Оаз, водели следата към млади момчета, които са го застреляли при случайна стрелба, но той е избрал да прикрие тяхната самоличност, казвайки, че е искал да се самоубие.


Източник: "Дейли Мейл" 

#Ван Гог #експерт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници