Родопите вязоха в паневропейска инициатива за дивата природа

Родопите вязоха в паневропейска инициатива за дивата природа
A A+ A++ A

Родопите станаха най-новият член на паневропейската инициатива за възстановяване на дивата природа в Европа – Rewilding Europe. Планината е седмият район за възстановяване на дивата природа на Стария континент.

"Родопите са много красива планина, един от районите с най-голямо биологично разнообразие в Европа и с огромен потенциал за връщането на дивaта природа," посочва Стойчо Стойчев, директор по природозащитата в Българското дружество за защита на птиците, който е и член на екипа на Rewilding Rhodopes.

Новосформирана фондация "По-диви Родопи" ще организира работата в четири приоритетни района: Черноочене, Маджарово, Студен кладенец и Бяла река.

Те обхващат около 100 000 ха. В първите години работата ще бъде насочена в източната част на планината. От фондацията обясняват, че с Родопите Rewilding Europe прави стъпка напред към целта си да създаде десет района с дива природа в Европа.  

Франс Схепер, изпълнителен директор на Rewilding Europe, уточнява, че на базата на десетгодишна визия работата по възвръщането на дивата природа предвижда да се даде свобода на естествените процеси да оформят отново природата на Родопите, като се възстановяват и опазват естествените процеси.

Основна роля ще имат ключови местни диви животни -  елени, диви коне, вълци и мечки, няколко вида лешояди (черен, египетски и белоглав), много грабливи птици и малкият по размер, но изключително важен лалугер.

С възвръщането на дивата природа ще се работи и за опазването на старите гори и за популяризирането на все повече режими за естествено управление на защитените зони и ловните концесии.

#дива природа #Родопите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"