Изненадваща победа за Йоханис на президентския балотаж в Румъния

Изненадваща победа за Йоханис на президентския балотаж в Румъния
A A+ A++ A

Успешен кмет, привлякъл значителни средства и туристи в района си, спечели доверието на румънците за президентския пост. Десноцентристкият кандидат Клаус Йоханис приема поздравления за победата още преди официалното обявяване на резултатите от вота.

По неокончателни данни Йоханис е получил 55,8% от гласовете.

Резултатът не бе предвиден от нито една социологическа прогноза. Проучванията дори даваха преднина с 10 на сто за действащия премиер Виктор Понта.

„Спечелихме, върнахме си нашата страна“, написа етническият германец Йоханис в страницата си във Фейсбук. Виктор Понта вече официално се призна за победен.

Новият държавен глава се слави като човек на мълчаливото действие. той е извел борбата с корупцията в лична кауза, въпреки че сам бе разследван от антикорупционните структури. Йоханис се бори и за осигуряване на независимост на правосъдната система.

Наблюдателите го описват като джентълмен в изпълнената с грубост и бъркотия румънска политика. Произлиза от семейство на трансилвански саши (етнически германци), които след пенсионирането си емигрират в Германия.

На въпрос защо не е последвал примера на родителите си, Йоханис казва, че съпругата му не била съгласна. Г-жа Кармен Йоханис е преподавател по английски език в колеж в Сибиу. Двамата нямат деца. Наричан „германеца“ от опонентите си, той казва, че неговото семейство живее в Румъния от 500 г.

От 2000 г. Клаус Йоханис е неизменно кмет на Сибиу, преизбиран през 2004 г., 2008 г. и 2012 г. През 2007 г. градът беше културна столица на Европа и беше посетен от един милион туристи.

По време на кметския си мандат обаче Йоханис имаше и съдебни проблеми. През 2009 г. той беше разследван от Националната дирекция за борба с корупцията за злоупотреба със служебно положение за връщането на терени на лица, които не изпълнявали условията, а по-късно и за конфликт на интереси.

Популярен в местен план, Йоханис не беше политически играч на национално равнище до 2009 г., когато бе предложен за премиер. Въпреки че през 2007 г. го бе наградил с национален орден, президентът Траян Бъсеску отказа да го назначи.

Завръщането на Йоханис в голямата политика беше изненадващо – през 2013 г. тогавашният лидер на Национално-либералната партия Крин Антонеску го покани в партията и го издигна до първи заместник-председател.

Отхвърлената номинация на Йоханис в началото на 2014 г. за вътрешен министър и вицепремиер, отговарящ за икономиката, се оказа формалният повод за разпадането на съюза между социалдемократите на Понта и либералите на Крин Антонеску.

След изборите за Европейския парламент, на които Национално-либералната партия не се представи много убедително, Йоханис пое лидерския пост от Крин Антонеску, а след това бе издигнат и като кандидат за президент.

#Клаус Йоханис #президент #Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"