Виктор Понта се призна за победен

Виктор Понта се призна за победен
A A+ A++ A

Премиерът на Румъния Виктор Понта, без да дочака обявяването на официалните резултати се призна за победен във втория кръг на президентските избори и поздрави съперника си с победата.

При обработени 33% от бюлетините, изборите за президент на Румъния печели 55-годишният кмет на Сибиу, етническият германец Клаус Йоханис, съобщи Централната избирателна комисия на страната.

Съгласно данните на ЦИК , Йоханис получава 55.79% от гласовете на избирателите, а неговият съперник Виктор Понта- 44.2%.

„Искам да благодаря на всички румънци, които отидоха да гласуват. Народът винаги е прав. Аз се обадих на господин Йоханис (кметът на град Сибиу Клаус Йоханис) и го поздравих с победата”, заяви Понта, като добави, че отхвърля„всички слухове са оставка като премиер, докато някой не го помоли за нея”.

„Нямам никакви основания да изоставям поста си”, добави Понта.

Според данните от екзит-половете, обаче, никой от двамата кандидати за президентския пост на Румъния няма явно преимущество.

Два екзит-пола дават лека преднина на Виктор Понта- съответно 50.7% и 50.9% от гласовете на избирателите. Три други проучвания показват, че Йоханис има лека преднина.

Виктор Понта се смяташе за сигурен победител на изборите за президент. 42-годишният социалдемократ се яви на втория тур на гласуването с 54% подкрепа, според последните допитвания, което бе значителна преднина поредопонента му Клаус Йоханис. Всичко изглеждаше в полза на победата на бившия адвокат.

Понта има политически опит, подкрепата на влиятелната румънска православна църква и помощта на възстановяващата се икономика.

В същото време Йоханис, от етническото германско малцинство в Румъния, изглежда се чувства неудобно пред камерите и беше обвинен, че не е „истински румънец”.

Това, което можеше да провали шансовете на Понта за президентството, според експертите, е избирателната активност.

„Ключът към втория тур е да получиш вота. Ако избирателите в големите градове, който подкрепят опозицията, бъдат мобилизирани, Йоханис има шансове”, заяви Кристиан Гинеа от Румънския център за европейски изследвания.

Активността на втория тур на изборите е била рекордно висока- 62.04%. Това е с 10% повече отколкото на първия тур на 2 ноември.

#Виктор Понта #Румъния #президент #Клаус Йоханис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"