Губим 100 млн.лв за лечение на онкоболни

Губим 100 млн.лв за лечение на онкоболни
A A+ A++ A

Бавната процедура за обществените поръчки ще провали използването на 100 милиона лева европейски пари за закупуването на апаратура за лечение на онкоболни пациенти. Сумата е трябвало да бъде усвоена до края на годината.

Може би догодина, ако администрацията си свърши работата, болните ще могат да се лекуват по начин, който едобре познат по света, съобщава Нова телевизия.

Робот "Да Винчи", кибер-нож и гама-нож са инструментите за лъчетерапия, която помага на много хора по света, но не и у нас.

В последните дни от управлението си д-р Мирослав Ненков и екипът му установяват, че има 100 милиона лева европейски пари, които някак си са били пропуснати и с които може да се купи уникалната апаратура. Парите не може да се изхарчат за друго.

"Тези, които са европейски пари, които са подарък за нас, от тях не могат да се вдигнат заплатите на бърза помощ, колкото и аз или доктор Москов да го искаме, от тях не могат да се купят марли за болницата в Девин, защото такъв е редът на харчене", заяви бившият министър на здравеопазването от служебния кабинет. Идеята обаче има и противници - медицинските консултанти, част от които твърдят, че на България такава апаратура не е нужна, защото у нас нямало кой да работи с нея. "Това категорично не е вярно и това е злонамерено", каза още Ненков.

Годишно България изпраща около 200 души да се лекуват с такава апаратура в Турция. Всеки от тях ни струва средно около осем хиляди евро. Новият министър Петър Москов обеща новата апаратура все пак да бъде купена, но по друга програма, вероятно - следващата година.

#обществените поръчки #европейски пари #онкоболни #администрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »