Румъния избира президент на втори тур

Румъния избира президент на втори тур
Създадени са 18 900 избирателни секции, като 294 от тях са зад граница. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Румънците гласуват на втори тур на президентските избори, след като на 2 ноември никой от кандидатите не можа да събере повече от половината гласове. Регистрираните избиратели са 18,3 млн. души.

За мястото на Траян Бъсеску, който няма право на трети мандат, се борят действащият премиер и лидер на Социалдемократическата партия Виктор Понта и кметът на град Сибиу – етническият германец Клаус Йоханис. Преди две седмици, на първия тур, Понта бе подкрепен от 40,44 на сто от гласоподавателите, а Йоханис получи 30,37 процента подкрепа.

Като победител на днешния вот се очертава 42-годишният Понта. Експерти обаче предупреждават, че не бива да се изключват изненади.

Гласуването започна в 07.00 часа и ще продължи до 21.00 часа. Създадени са 18 900 избирателни секции, като 294 от тях са зад граница.

Властите увериха, че са взети мерки за нормалното протичане на вота зад граница. През последните седмици се проведоха редица протести в Румъния, на които правителството бе обвинено в ограничаване правото на гласуване на живеещите в чужбина граждани на състоялите се миналата седмица президентски избори.

Хиляди живеещи в чужбина граждани нямаха възможност да гласуват на първия тур на президентските избори на 2 ноември, заради оскъдния брой избирателни секции в държави като Франция, Германия и Великобритания.

 

#Румъния #избира #президент #Втори #Тур

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"