„Ислямска държава” разполагала с армия от 200 000 бойци

„Ислямска държава” разполагала с армия от 200 000 бойци
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Ислямска държава” разполага с армия от поне 200 000 бойци, което е много повече от предишните оценки на ЦРУ. Мнението е на високопоставен кюрдски лидер, цитирано от Independent on Sunday.

Според него способността на „Ислямска държава” да извършва

атаки на различни места в Ирак и Сирия едновременно

показва, че джихадистките бойци наброяват поне 200 000 души - седем или осем пъти повече, отколкото оценките на чуждестранните разузнавателни служби за до 31 500 бойци.

Фуад Хюсеин, началник щаба на кюрдския президент Масуд Барзани, казва че става дума за стотици хиляди бойци, способни да мобилизират млади арабски мъже в завзетите от тях територии.

Според него

„Ислямска държава” контролира една трета от Ирак и също толкова от Сирия

На тези територии с обща площ 250 000 кв. км – колкото Великобритания - живеят между 10 и 12 милиона души, голяма част от които са потенциални бойци.

Доказателството, че „Ислямска държава” е създала огромна армия за невероятно кратко време е това, че предприема атаки срещу кюрдите в Северен Ирак и иракската армия близо до Багдад, а в същото време воюва в Сирия. „Те се сражават в Кобане. В Кюрдистан миналия месец атакуваха на седем различни места, както и в Рамада (столицата на провинция Анбар западно от Багдад) и Джалаула (арабско-кюрдски град близо до иранската граница). Не може да става въпрос за 20 000 мъже или нещо такова”, обясни Хюсеин.

Междувременно, появиха се информации, че е

ранен боецът от "Ислямска държава" с британски акцент

и предполагаем екзекутор на американските журналисти Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф. Това е станало при американски въздушен удар.

Убиецът, който говореше с британския акцент и бе запечатан маскиран на разпространените онлайн видеоматериали за тези убийства, е бил ранен по време на съвещание миналата седмица на водачи на ислямстката групировка в иракски град близо до сирийската граница, уточнява "Мейл он сънди".

Той бил транспортиран в болница след атаката срещу бункер в ал Каим, западен Ирак, извършена от САЩ. При нападението имало десетина убити и близо 40 ранени сред водачите на "Ислямска държава", добавя изданието.

#ислямска държава #бойци #кюрдски #ЦРУ #Ирак #Сирия #джихад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници