Путин напусна срещата на върха преди комюникето

Путин напусна срещата на върха преди комюникето
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

 Владимир Путин напусна Австралия след напрегнатата среща на Г-20 в град Бризбейн, на която беше подложен на остри критики заради украинската криза.

Руският президент присъства на обяда, който закрива форума, но не дочака разпространяването на заключителното комюнике от срещата. Той все пак приветства "конструктивните" дискусии.

На пресконференция руският президент посочи, че перспективите за разрешаване на конфликта в Украйна са добри. "Създадени са структури от двете страни, които биха могли да решат съществуващите задачи, като се вземат под внимание преди всичко интересите на хората на цялата територия на Украйна и в югоизточната част на страната", каза Путин.

Темата за Украйна не е била обсъждана в хода на официалните дискусии на форума, посочи Путин. На двустранните срещи обаче това е била основната тема. Според него разговорите са били съдържателни и полезни.

Украйна и западните й партньори обвиняват Русия, че изпраща военни сили през границата. Москва отрича тези твърдения. Путин посочи, че след двустранните разговори в рамките на форума по-добре се разбират мотивите за действията на Русия.

Междувременно, лидерите на Г-20 решиха да се създаде Глобален инфраструктурен център за предоставяне на средства за реализация на инфраструктурни проекти на Групата на двадесетте.

Центърът ще помогне за постигане на конкретни резултати, като работи в тясно сътрудничество с правителствата, частния сектор, национални, регионални и международни банки за развитие, международни организации и други заинтересовани страни. Той ще обедини експертния потенциал на тези организации за по-нататъшно подобряване на функционирането на инфраструктурните пазари, се уточнява в комюникето.

Увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от Г-20 до 2 процента до 2018 г. ще доведе до ръст на световната икономика с над 2 трилиона долара и до създаването на милиони работни места. Това се казва в заключителното комюнике за срещата на върха на Голямата двайсеторка в австралийския град Бризбейн.

В документа се отделя внимание на мерките за повишаване на инвестициите, увеличаване на търговията и засилване на конкуренцията, повишаването на заетостта.

Лидерите одобриха и план за действие за борба с корупцията за периода 2015-2016 г. Действията ще включват разширяване на юридическото сътрудничество, помощ в установяването и конфискуването на доходи от корупционна дейност, недопускането на убежища за корумпирани лица, повишаване на прозрачността на държавния и частния сектор.

#Путин #Бризбейн #Г-20 #среща на върха #корупция #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"