Защитите на асансьора във Велинград били изключени

Защитите на асансьора във Велинград били изключени
A A+ A++ A

Експертите на Държавната комисия за метрологичен и технически надзор обявиха, че защитите на асансьора в хотел "Рич" във Велинград, където гост на хотела падна в шахтата в четвъртък, са били изключени. Собственикът на фирмата за поддръжка обаче твърди, че това не е вярно.

66-годишният Иван Димитров спрял с крак вътрешните врати на асансьора, а с ръце разтворил външните. В този момент асансьорът потеглил и го повлякъл. След спирането на асансьора вратите се разтворили и мъжът полетял с главата надолу от височина близо 6 м.

"При положение, че гостенинът на хотела е попречил с крак вратите на съоръжението да се затворят, асансьорът не трябва да може да потегли с разтворени врати", коментира шефът на държавната комисия Стефан Цанков пред Нова тв.

Според него защитата е била изключена, за да не викат техниците от поддържащата фирма при всяка авария. Извиканият техник пък хукнал към машинното отделение на асансьора, вместо да помогне на човека.

"Нищо от казаното не отговаря на истината. Защитите не са били изключвани - нали инспектори провериха заедно с нас асансьора", заяви пред "24 часа" собственикът на фирмата за поддръжка на асансьора в хотела Стоян Русков.

Според неговите обяснения техникът е трябвало да изключи елекрическото захранване, за да не пострада още някой при изваждането на падналия в шахтата мъж. Няма обаче отговор защо кабината е потеглила, чакат се резултати от тестовете.

#Велинград #асансьор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »