Путин: Искаме Украйна да се изправи на крака

Путин: Искаме Украйна да се изправи на крака
Руският президент е провел срещи с канцлера на Германия Ангела Меркел и новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия няма да изисква от Украйна предсрочно да погаси кредита в размер на 3 милиарда долара, предоставен по времето на управлението на Виктор Янукович, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Интерфакс.

„Преди една година предоставихме кредит в размер на 3 милиарда долара, като по него има условие, че ако общият дълг на Украйна превиши 60% от БВП, то ние имаме правото да предявим искане за предсрочно погасяване. Ако ние направим това, цялата финансова система на Украйна ще се срине. Ние вече взехме решение: няма да правим това. Не искаме да влошаваме ситуацията, искаме Украйна най-после да се изправи на крака”, заяви Путин.

По думите му санкциите срещу руските банки, въведени от Запада, може да се отразят на икономиката на Украйна, предаде РИА Новости.

„Нашите руски банки като цяло до момента са кредитирали украинската икономика с 25 милиарда долара. Ако нашите партньори в Европа и САЩ искат да помогнат на Украйна, то как могат да подриват финансовата основа, ограничавайки достъпа на нашите финансови учреждения до международните капиталови пазари? Те искат да повалят нашите банки? Но тогава ще повалят Украйна”, заяви Путин.

Прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков съобщи, че руският президент е провел срещи с канцлера на Германия Ангела Меркел и новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Главно са разменени менения относно ситуацията в Източна Украйна.

#Владимир Путин #Украйна #крака #среща на върха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници