Започна срещата на върха на Г-20

Започна срещата на върха на Г-20
A A+ A++ A

Съединените щати са единствената в света свръхдържава, която успешно се справя както с борбата с ебола, така и с агресията на Русия, заяви президентът на САЩ Барак Обама по време на конференция на Г-20 в Бризбейн.

„Ние сме

лидери в борбата с вируса на ебола в Западна Африка и в противопоставянето на руската агресия

в Украйна, която е голяма заплаха за света, както стана ясно след ужасната катастрофа на малайзийския Боинг-777”, добави Обама.

Боинг-777 на „Малайзийски авиолинии” се разби през юли в Източна Украйна. В резултат на авиокатастрофата загинаха 298 пътници и членове на екипажа. В Норвегия вече успяха да идентифицират 284 от жертвите на разбилия се в Донбас Боинг.

Президентът Обама обяви също, че страната му ще дари

3 милиарда долара за подпомагане на бедните държави

в приспособяването към климатичните промени.

Междувременно, лидерът на ООН Бан Ки Мун призова лидерите на Г-20 да засилят отговора си на смъртоносната епидемия от ебола в Западна Африка и предупреди за голяма продоволствена криза, засягаща един милион души в региона, ако не бъдат предприети действия.

Бан изтъкна, че макар ебола да е започнала като здравен проблем, тя е

прераснала в проблем на сигурността и икономически проблем

и изисква огромни ресурси като финансиране, логистика и лечение. "Заради самата необичайна природа на това заболяване, мисля, че международната общност беше паникьосана. Трябва да се пазим от подобна паника", предупреди Бан,

Световната здравна организация (СЗО) съобщи вчера, че 5177 души до момента са починали от ебола в осем страни, а регистрираните случаи на заразяване са 14 413 от края на декември 2013 г. 

Лидерите на 20-те най-развити страни в света започват двудневна среща, която ще бъде фокусирана върху повишаването на икономическия растеж. 

Руският президент Владимир Путин е изправен пред враждебно посрещане

от някои от западните лидери заради увеличаващата се военна активност на Русия. Преди срещата на Г20 Путин заяви, че САЩ и ЕС са наложили на Русия санкции, които ще навредят на световната икономика.

От своя страна, премиерът на Австралия Тони Абът заяви, че световните лидери ще използват срещата, за да обсъдят създаването на работни места, начините за установяване на данъчни измами и засилването на световната икономика.

Срещата на лидерите от Г20 в австралийския град може да завърши и със

създаването на нова международна енергийна институция

която да се нареди в йерархията над Организацията на страните износителки на петрол и Международната агенция за енергетика. Новата институция ще има за цел да гарантира стабилността и прозрачността в сектора.

Според австралийски вестник, който се позовава на собствени източници, някои от големите производители като Русия и Саудитска Арабия одобряват проекта, който все още е обект на преговори. 

В рамките на срещата, в събота, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за мащабни действия срещу укриването на доходи, като по този начин защити заявената от него позиция въпреки разкритията, че големи компании са плащали по-малко данъци, когато той е бил премиер на Люксембург.

 

#Китай #Русия #САЩ #Бан Ки Мун #климатични промени #Путин #Барак Обама #ебола #Бризбейн #Г-20 #среща на върха

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"