Барак Обама: Териториалните спорове в Азия могат да прераснат в конфликти

Барак Обама: Териториалните спорове в Азия могат да прераснат в конфликти
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама предупреди в Бризбейн за опасността от териториалните спорове, които могат да прераснат в конфронтации, имайки предвид споровете между Китай и редица негови съюзници в Южнокитайско и Източнокитайско море.

Обама изнесе реч в университета в Бризбейн, в рамките на срещата на върха на Г-20. "Ние смятаме, че страните и народите имат право да живеят в сигурност и в мир, че сигурността в Азия не трябва да се основава на сферите на влияние, принудата или сплашването и тормоза на малките държави от големите, а на спазването на нормите на международното право и мирното разрешаване на споровете", каза още той.

Според държавният глава на САЩ, споразумението между Китай и Щатите за намаляване на въглеродните емисии доказва, че дългоочакваното глобално споразумение по климата е постижимо: "Ако Китай и САЩ могат да се споразумеят за това, тогава светът може да се споразумее, можем да направим това".

Обявявайки внасянето на 3 милиарда долара в климатичния фонд на ООН, Обама заяви, че всички страни трябва да изиграят своята роля, независимо дали са развити или развиващи се икономики.

#ООН #Азия #Г-20 #среща на върха #Китай #Бризбейн #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"