Управляващи и опозиция обединени в скандала „Хохегер"

Управляващи и опозиция обединени в скандала „Хохегер"
Искаме във възможно най-кратък срок да се прекратят спекулациите по тази тема, каза зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев.
A A+ A++ A

Нито една парламентарно представена партия не е отказала да участва в анкетната комисия, която ще разследва скандала с австрийския лобист Петер Хохегер, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ.

Парламентарната група на мнозинството е внесла в Народното събрание предложение за създаването на такава комисия в края на работния ден в петък, предаде „Фокус".

„Парламентарните групи на „Атака" и на Синята коалиция още при проведените консултации категорично казаха, че ще се включат в тази комисия. Коалиция за България и ДПС казаха, че ще се проведат срещи и ще вземат решение, но не отказаха участие в комисията," похвали се Димитър Главчев.

ГЕРБ ускори внасянето на това предложение след твърденията, че управляващите са се „уплашили", защото скандалът се е обърнал срещу тях.

Скандалът „Хохегер" избухна, когато в началото на седмицата министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов разкри договори на Тройната коалиция с Петер Хохегер. Според тях суми, изплатени от българското правителство „за чистенето на имиджа на България пред ЕС", са се връщали към българския партньор на лобиста – ПР агенцията на Моника Йосифова – жената, с която бившият премиер Сергей Станишев има дъщеря.

В отговор Йосифова разкри договорите си с Петер Хохегер и заяви, че е работила за три правителства, включително и настоящото. Тя опроверга намеците, че е работила с Хохегер само заради близките си отношения със Сергей Станишев и се закани да съди всеки, който „петни името й".

Моника Йосифова обеща също да предостави всички свои договори с австрийската лобистка компания на бъдещата анкетна комисия, която ще разследва скандала „Хохегер".

Междувременно от опозицията изразиха съмнение, че „скандалът е изфабрикуван от ГЕРБ" и разпространиха информацията, че близката на Цветан Цветанов Росица Велкова е била управител на „Хохегер БГ".

Димитър Главчев поясни, че следващата седмица парламентарната група на ГЕРБ ще предложи в пленарна зала създаването на комисията, чийто предмет да бъде „разследването на факти и обстоятелства около медийния скандал в Австрия във връзка с лобиста Петер Хохегер и договорите, които са сключвани по време на управлението на Тройната коалиция с него".

Според него председателският съвет на парламента ще реши в сряда кога създаването на комисията „Хохегер" ще влезе в дневния ред на депутатите.

„Зо-приоритетно ни е гласуването на новите министри," заяви Димитър Главчев.

Депутатите от мнозинството ще предложат комисията да приключи работа по разследването на скандала в рамките само на един месец.

„Искаме във възможно най-кратък срок да се прекратят спекулациите по тази тема," каза Главчев.

#ГЕРБ #Петер Хохегер #Димитър Главчев #Анкетна комисия #Моника Йосифова #Сергей Станишев #тройната коалиция #Росица Велкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »