ООН: "Ислямска държава" е отговорна за престъпления срещу човечеството

ООН: "Ислямска държава" е отговорна за престъпления срещу човечеството
Анджем Чаудари води шествие на ислямисти край лондонската джамия в Риджънтс. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Доклад на комисията на ООН по правата на човека сочи, че терористичната организация „Ислямска държава” извършва престъпления срещу човечеството, в контролираните от групировката територии, предаде Би Би Си.

Докладът на глобалната организация се основа на показанията на над 300 очевидци, както и снимки и видеозаписи. За ООН, „Ислямска държава” представлява високоорганизирана йерархична структура, която преследва далечни цели.

Населението в контролираните от групировката райони е жестоко подтискано и подложено на идеологическа обработка по чудовищни начини.

„ Групировката използва рязания на пръсти, бой с камшик и пребивания с камъни, публичните екзекуции са повсеместна практика. Телата често се оставят на площадите, за да послужат за назидание. Всички тези действия представляват военни престъпления и не трябва да остават безнаказани”, смятат експертите на ООН.

Общият извод е, че международната общност подценява заплахата от „Ислямска държава” и фактът, че липсата на политическо решение на конфликта в Сирия помага за създаването на условия за разцвет на джихадизма.

Междувременно високопоставен американски генерал обяви, че Съединените щати активно обмислят използването директно на военнослужещи при най-тежките предстоящи сражения срещу „Ислямска държава” в Ирак. Преди седмица президентът Барак Обама удвои броя на войските там, съобщава "Гардиън".

Генерал Мартин Демпси загатна пред комисията по въоръжение сили в Камарата на представителите, че надмощието на „Ислямска държава” над иракската армия може да е такова, че да се наложи той да препоръча отказ от често повтаряното от Обама обещание войските да не участват пак в сражения в Ирак.

"Превземането на стратегическия град Мосул, вторият по големина в Ирак, и възстановяването на границата между Ирак и Сирия, която „Ислямска държава” заличи, „ще е доста сложен терен” за иракските сили за сигурност, които САЩ отново подкрепят", признава Демпси. 

#Мартин Демпси #ООН #Сирия #Ирак #ислямска държава #джихадисти #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници