Томислав Дончев пише закон в защита на чиновниците, които бавят проекти

Томислав Дончев пише закон в защита на чиновниците, които бавят проекти
A A+ A++ A

Вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев подготвя проектозакон в защита на администрацията, от която се оплакват стотици фирми, работещи по европроекти.

Експертите по европейски проекти ще бъдат защитени от политически чистки, защото са висококвалифицирани, за да работят с милиардите от Европа, обяснява Дончев пред "Стандарт". Те обаче ще бъдат предпазени и от многобройните критики, че с мудната си работа провалят бенефициентите по различни европейски програми, коментират потърпевши от средите на бизнеса.

"Става въпрос за малко над 1000 души. Тези експерти крепят цялата система и трябва да са достатъчно неуязвими и защитени", коментира вицепремиерът по еврофондовете. Големите експерти по думите му са 50-60 човека, а хората, които вземат мениджърски решения, не са повече от 20.

В същото време има още десетки чиновници, които с месеци бавят обработката на документите, а въпросите към тях насочват към външни консултанти, които точат за съветите си пари от същите европейски програми, сочат работещи по проекти.

Бъдещият закон ще даде по-големи права на инвеститорите да обжалват, когато не са доволни от съответното министерство, обещава Дончев. Вицепремиерът не дава повече пояснения дали от жалбите на фирмите и от критиките на ЕС ще последва някакво оживление в българската администрация и евентуална по-голяма заинтересованост на чиновниците от работата, която се очаква да вършат.

#еврофондове #Томислав Дончев #проектозакон #администрация #европроекти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници