Йеромонах Зотик Гаевски: Руската църква не иска имоти в България

Йеромонах Зотик Гаевски: Руската църква не иска имоти в България
Оттогава досега нито е ставало въпрос, нито сега става, нито някога ще бъде повдигнат въпросът за връщане на имотите на Руската Православна църква в България, категоричен е йеромонах Зотик Гаевски.
A A+ A++ A

Храмът „Св. Николай Чудотворец" е собственост на Руската федерация и Руската Православна църква няма претенции към имоти в България.

Секретарят на Подворието на Патриарх Московски и на цяла Русия в България йеромонах Зотик Гаевски в интервю за „Фокус" категорично опрпверга твърденията от последните дни за поисканата от Руската църква независимост на българска територия.

В четвъртък, месец преди официалното посещение на руския патриарх в София, храмът „Св. Николай Чудотворец" поиска да се регистрира като юридическо лице.

„Необходимо е да го регистрираме, за да можем да извършваме стопанска дейност, да бъдем стопански субект, да бъде на името на Подворието като юридическо лице", обясни в петък йеромонах Зотик Гаевски.

В четвъртък директорът на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов каза пред бТВ, че регистрацията на Руската църква като юридическо лице ще й даде възможност да си върне имоти, които са предадени на България през 1953 г.

„Оттогава досега нито е ставало въпрос, нито сега става, нито някога ще бъде повдигнат въпросът за връщане на имотите на Руската Православна църква в България," категоричен е йеромонах Зотик Гаевски.

По думите му решението да се предадат имотите на Българската Православна църква е взето на 10 ноември 1952 г. на заседание на Светия Синод на Руската Православна Църква под председателството на Патриарх Алексий І.

Сред имотите йеромонах Зотик Гаевски изброи енориите в село Царев брод, град Димитрово, във Варна, в Пловдив, Княжево, Русе, енорията и храм-паметника в село Шипка, мъжки манастир „Св. Архангел Михаил" при село Кокаляне и Девически манастир „Покров Богородичен" в Княжево.

#Св. Николай Чудотворец #храм #Руската църква #йеромонах Зотик Гаевски #имоти #Емил Велинов #Българската православна църква

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »