Георги Ангелов: 200 мрд. евро влязоха в банките в ЕС като допълнителен капитал

Георги Ангелов: 200 мрд. евро влязоха в банките в ЕС като допълнителен капитал
A A+ A++ A

Над 200 милиарда евро са успели да натрупат банките като допълнителни капитали и да подобрят балансите си след стрес тестове на Европейската централна банка в Еврозоната, посочи пред „Фокус” Георги Ангелов, старши икономист в института „Отворено общество”.

Голяма част от банките, които не минаха през стрес тестовете, успяха да наберат капитала, който им беше необходим, поясни Ангелов.

Според него от 25 банки, които не са успели да преминат през стрес теста, 12 вече са натрупали необходимия капитал, а 3 от тях имат планове за преструктуриране, което ще им позволи да покрият изискванията на ЕЦБ .

Той посочи, че една банка е в ликвидация, като остават 9, които имат срок в следващите от 3 до 6 месеца да съберат необходимия им капитал, за да могат да минат през стрес теста.

„Общо взето сравнително позитивни са резултатите от стрес тестовете. Няма нито една банка, която да е толкова зле, че да фалира и от тази гледна точка се подсилва доверието във финансовата система на Европа”, коментира Ангелов.

#банки #Капитал #еврозона #стрес тест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »