МВФ: Гърция няма възможност за маневри, само за реформи

МВФ: Гърция няма възможност за маневри, само за реформи
Гръцките граждани са много недоволни от строгите мерки, наложени на Гърция, което ще доведе до политически сътресения на избори, смятат от МВФ. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция ще намали дълга си само ако намали минималните заплати, пенсиите и съкрати още 15 000 държавни служители през 2012 г.

Според документи на Международния валутен фонд (МВФ) за отпуснатия на Атина заем Гърция може да постигне целите си за намаление на дълга, ако се придържа към строгите икономически мерки, предават АФП и „Фокус".

„Налице е малка възможност за маневри, ако Гърция не следва реформите," категорични са експертите на международната институция.

Ако изпълнението на програмите се придвижва прекалено бавно или с малко не е достатъчно, или ако икономиката не отговори на реформите толкова бързо, колкото се очаква, „по-дълбока рецесия и много по-висока дългова траектория ще бъдат вероятният резултат", смятат от МВФ.

„Политическите рискове, свързани с електоралния календар създават допълнителна несигурност за изпълнение на политиката," добавя още МВФ.

По-рано тази седмица еврогрупата одобри отпускането на втори заем за спасяването на гръцката икономика в размер на 130 млрд. евро след успешната сделка с частните кредитори за дълга от края на миналата седмица.

#Гърция #МВФ #Международния валутен фонд #заем #дълг #реформи #рецесия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"