България в съдебен спор с Русия заради „Белене"

България в съдебен спор с Русия заради „Белене"
Държавата ще трябва да плати определени неустойки, ако спорът стигне до събеден процес, смята Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

АЕЦ „Белене" няма да се прави като българо-руски проект, но България влиза в съдебен спор с Русия заради стартирал договор, заяви вицепремиерът Цветан Цветанов.

По „Дарик радио" той потвърди думите на премиера Бойко Борисов, че се обсъжда вариантът реакторът от „Белене" да бъде монтиран като седми в АЕЦ „Козлодуй", но беше категоричен, че и в този случай проектът няма да е съвместен между България и Русия.

„Търсим възможности и за други водещи европейски или световни енергийни компании, които да участват в този проект, за да може да вървим към това, което всеки говори през последните години," каза Цветанов.

По думите му комуникацията на България с Европейската комисия и с водещите европейски държави в ядрената енергетика ще даде отговор на въпроса как ще се строи АЕЦ „Белене".

„Решението трябва да бъде единствено водено от интереса на държавата, на обществото и да може държавата да остане водеща в енергия сектор в региона", подчерта Цветан Цветанов.

Той обаче уточни, че България влиза в съдебен спор с Русия, защото реално е започнат един договор.

„Ако има съдебен процес, той ще продължи с години, но държавата ще трябва да плати определени неустойки дори това решение да бъде взето по-бързо," коментира вътрешният министър.

#АЕЦ „Белене" #Цветан Цветанов #Русия #България #АЕЦ „Козлодуй" #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"