Родопите в инициатива за връщане на дивата природа

Родопите в инициатива за връщане на дивата природа
Река Арда, Източни Родопи Снимка: Staffan Wildstrand
A A+ A++ A

Българската планина Родопите е най-новият член на семейството на Rewilding Europe /Възстановяване на дивата природа в Европа/, паневропейска инициатива за възвръщането на дивата природа на стария континент. Районът бе официално обявен в четвъртък за част от групата.

“Родопите са много красива планина, един от районите в Европа с най-голямо биологично разнообразие и с огромен потенциал за връщането на дивaта природа,” обясни Стойчо Стойчев, директор по природозащитата в Българското дружество за защита на птиците.

Родопите, югоизточна България, са екологично свързани с дивите райони на юг от българската граница: южните склонове на едноименната планина и на Славянка в Гърция. На запад Родопите достигат до Северен Пирин и Рила с техните прочути национални паркове „Рила“ и „Пирин“.

„ Целият този район оформя сърцевината на Рило-родопския масив, най-голямото планинско формирование на Балканите, което се простира над повече от 40,000 kм2 (4 милиона ха). В първите години на работата в този район на Rewilding Europe дейността ще бъде насочена в източната част на планината, Източните Родопи (1.4 милиона ха)“, допълва Стойчев.

Фокусът в Родопите

„На основата на десетгодишна визия работата по възвръщането на дивата природа предвижда да се даде свобода на естествените процеси да оформят отново природата на Родопите, като се възстановяват и опазват естествените процеси“, казва Франс Схепер, изпълнителен директор на Rewilding Europe.

Основна роля ще имат ключови местни диви животни - елени, диви коне, вълци и мечки, няколко вида лешояди (черен, египетски и белоглав), много грабливи птици и малкият по размер, но изключително важен лалугер.

В допълнение към това възвръщането на дивата природа ще се работи и за опазването на старите гори и за популяризирането на все повече режими за естествено управление на защитените зони и ловните концесии. Ще има и много работа за подкрепата на местни предприемачи, които да свържат своя бизнес с дивата природа и дивите животни.

Бяла Река, Източни Родопи, Снимка: Staffan Wildstrand

„В рамките на района бяха подбрани четири приоритетни района, където да започне конкретната работа: Черноочене, Маджарово, Студен кладенец и Бяла река. „Тези приоритетни райони, общо около 100 000 ха, ще могат бъдат практически и вдъхновяващи примери за връщането на все повече дива природа“, казва Стефан Аврамов, експерт по дива природа в Rewilding Rhodopes.

Дългата природозащитна история на Родопите

Концепцията не е нова за този район. Районът Родопи на Rewilding Europe се основава на опита и достиженията на „Новото тракийско злато“, който действаше между 2009 и 2014 с ключови партньори холандската организация Арк Натура и Българското дружество за защита на птиците. Сред основните постижения на проекта НТЗ са успешната реинтродукция и разселване на големи тревопасни бозайници като благороден елен, диви коне тарпани и каракачански коне, елени лопатори, както и пилотен проект със зубри. Около 55 тарпана, повече от 50 елена лопатара и над 20 благородни елена живеят свободно в природата на различни места в района. НТЗ издаде карта и пътеводител за Източните Родопи, пътеводител Crossbill (за българската и гръцката част на планината), предназначен за любители на дивата природа и карта за вело- и пешеходни преходи , които популяризират района като висококачествена екодестинация.

Резерват Студен Кладенец, Снимка: Staffan Wildstrand

Rewilding Europe е паневропейска инициатива, чийто стремеж е да направи Европа континент с повече дива природа, което да е от полза както за природата, така и за хората.

Rewilding Europe цели да направи по-диви поне един милион хектара земя до 2022 година, създавайки десет прекрасни района с дива и девствена природа от световно качество, основата на нова, конкурентна и устойчива икономика и вдъхновяващ пример, че това може да бъде постигнато и на други места.

#Родопи #Родопите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »