Северна Корея стресна и Америка, и Русия

Северна Корея стресна и Америка, и Русия
Архивна снимка на севернокорейска ракета от 2009 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Съединените щати поставиха под въпрос готовността си да предоставят хранителна помощ на Северна Корея, ако Пхенян осъществи намерението си да изстреля в космоса ракета с изкуствен спътник, тъй като според Вашингтон става въпрос за ракета с голям радиус на действие.

"Ако това изстрелване бъде осъществено, то очевидно ще доведе до напрежение и със сигурност би усложнило изпълнението на договореността в хранителната сфера", заяви пред представители на медиите говорителката на Държавния департамент Виктория Нулънд, цитирана от АФП и БГНЕС няколко часа след съобщението на Пхенян, че между 12 и 16 април ще бъде изстрелян в орбита спътник в чест на 100-годишнината от рождението на основателя на Северна Корея Ким Ир Сен.

На 29 февруари Вашингтон съобщи, че САЩ ще предоставят на Северна Корея 240 000 тона храни, след като страната пое ангажимент да замрази своята ядрена програма и изстрелването на ракети, както и да допусне на своя територия инспектори на Международната агенция по атомна енергия.

"Много трудно е да си представим, че можем да се ангажираме със страна, на която нямаме доверие и която по очевиден начин нарушава международните си задължения", добави говорителката.

Междувременно Русия заяви, че е "сериозно обезпокоена" от проекта на Северна Корея да изстреля ракета, която да изведе сателит в орбита, и призовава Пхенян да не се "противопоставя на международната общност".

"Съобщението за предстоящо изстрелване на изкуствен спътник в Северна Корея предизвиква сериозно безпокойство", посочи министерството на външните работи. "Ние призоваваме Пхенян да не се противопоставя на международната общност и да се въздържа от действия, които може да доведат до влошаване на обстановката в района и да създадат допълнителни усложнения пред подновяването на 6-странните преговори по севернокорейския проблем", се казва в комюникето на руското дипломатическо ведомство.

Москва припомня, че резолюция 1874 на СС на ООН изисква от Северна Корея да се откаже от "всякакви изстрелвания с използване на технология за балистични ракети, независимо дали става въпрос за ракети с военно или гражданско предназначение". Тази сутрин Пхенян съобщи, че между 12 и 16 април ще бъде изстрелян в орбита спътник в чест на 100-годишнината от рождението на основателя на Северна Корея Ким Ир Сен.

#САЩ #Русия #Америка #Северна Корея #космическа програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »