Просветният министър иска два учебника по предмет

Просветният министър иска два учебника по предмет
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Просветният министър проф. Тодор Танев коментира идеята на бившия министър проф. Анелия Клисарова да има само един учебник по всеки предмет. Той е на мнение, че учебниците за предмет трябва да са два. 

"Повече учебници може би ще бъде по-добре. В никакъв случай не съм за това да има хиляда учебника, защото това първо разсейва хората, и второ, означава много повече пари и средства да отиват за нищо. Мисля, че можем да се концентрираме върху по-малък модел - примерно два алтернативни учебника", заяви новият министър на образованието.

Според него учебните програми трябва да се променят. "Надявам се, че до месец-два ще бъдат направени основите на една по-модерна като за XXI в. програмна система за обучението, след това догодина ще има новите учебници", каза още проф. Танев. Той определи като пресилено 4-годишните задължително да ходят на училище. Не трябвало да се изтрие с гума нормалното семейно възпитание, но трябвало да се мисли и за тези, за които е важно да могат да пратят детето на училище.

На въпрос дали има идеи как ще се реши проблемът с тежките ученически чанти, министър Танев отсече: "Имам, дявол да ги вземе тежките чанти."

Според министъра не трябва да има съперничество между частните и държавните вузове. "Образованието е производство, а не бизнес. Образованието не може да бъде повече третирано на принципа, че вузовете са на пазара на образователните услуги. Твърде е долнопробно. Не мога да го понасям и по тази причина от храма трябва да бъдат изгонени любителите на паричните знаци", каза още професорът.

#Тодор Танев #учебник #обучение #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »