И Борисов се възмути за тефтерите

И Борисов се възмути за тефтерите
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

И премиерът Бойко Борисов се възмути от изчезването на тефтерите на бившия активист в неговата партия Филип Златанов, който попадна под ударите на Темида след разкритията, че е дърпал конците на подсъдна търговия с влияние в по-предишното Народно събрание. Това показват стенограмите от първото правителствено заседание.

Борисов сравнява изчезналите тефтерчета с аферата „Костинброд“ и отправя молба към правосъдния министър да провери случая.

„Ако това, което казва Вучков, аз не мога да допусна, а предполагам, като виждам как гледат колегите – и другите не могат да допуснат, че по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат – само на него – да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери!", разсъждава Борисов.

Според него ако това е истина, липсата на документите означава край на съдебния процес.

По-рано днес и депутатът Кирил Добрев от БСП коментира, че изчезването на тефтерите означава амнистия за Филип Златанов.

„Изчезването прави невъзможно доказването на инициалите И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц. В новото правителство имаме вицепремиер, който присъства в тефтера. Имаме нов евроинтеграционен вицепремиер, когото питам – г-жо Кунева, след опустошителния доклад във връзка с този тефтер, как бихте коментирали неговото изчезване“, заяви още Добрев, според когото партия ГЕРБ е доказала, че е същата, която е била и преди две години.

Пред министрите премиерът казва: "Говорим за съдебна реформа – може да направиш най-добрата в света, но като изчезнат веществените доказателства, приключва процесът! Този процес е приключил, край! И ако е бил, както Костинброд, фалшифициран през цялото време, вече това при експертизата няма да се докаже. Давам само хипотеза. Просто искам да знам това ли е правосъдието, така ли се дават веществени доказателства, да си ги развлачват из София физически лица във физически техни коли, без охрана, без… Аз не мога да го разбера. Има правосъдие, има съдебна охрана, плащаме заплати, милиони на година! Моля те!“, обръща се той към правосъдния министър.

„Съвсем сте прав, господин премиер", отговаря му Христо Иванов. "Този тип дела абсолютно зависят от веществените доказателства и сте напълно прав, че поне това, което се изнася като информация, е доста смущаващо. Ние ще направим справка, без тя да изглежда като намеса в работата на прокуратурата“, уверява министърът.

От централата на ГЕРБ определиха изчезването на тефтерчетата като „лоша“ и „пошла инсценировка“.

В декларация от името на парламентарната група, прочетена пред медиите, се настоява компетентните органи да предприемат мерки да бъдат открити изчезналите тефтерчета.

Според депутата Цвета Караянчева кражбата и спекулациите са поредното издание на слабо режесирания сценарий „Костинброд“.

„ГЕРБ е най-заинтересованата страна да излезе на бял свят истината и да бъдат разобличени всички сценаристи, направили опит да дискредитират българския президент. Не можем да си обясним защо въпросното вещо лице е сигнализирало органите на реда чак 24 часа след кражбата. Защо съдебните органи разбраха за кражбата от медиите“, запита Караянчева.

Изчезването на доказателство не означава, че делото ще бъде прекратено, смятат в ГЕРБ.

Обратно мнение изрази Мая Манолова от БСП: „В момента, в който производителите на такъв тип лобистка политика по цветановски и по фидосовски се връщат на власт, инициалите от тефтерчето оживяха и вече с цели имена са във властта“, коментира тя.

Припомняме, че преди седмица тефтерчетата с указания кой да бъде „ударен“ и кой „оправен“ на бившия председател на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов са изчезнали от автомобила на вещото лице, което е трябвало да им направи експертиза за следващото съдебно заседание по процеса срещу Златанов на втора инстанция, насрочено за 20 ноември.

#Бойко Борисов #Филип Златанов #тефтери #И.Ф.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »