"Ислямска държава" въвежда своя валута от злато и сребро

"Ислямска държава" въвежда своя валута от злато и сребро
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Радикалната групировка "Ислямска държава" въвежда собствена валута. Терористите ще секат динари от чисто злато и сребро, както се е правело по времето на ранния ислям. Като образец екстремистите ползват кръглите монети, пуснати през 30-те години на VII век по времето на халиф Оман. Златната монета с тегло около 4,3 грама се е наричала ислямски динар, а сребърната от 3 грама - ислямски дирхам.

Създаването на "ислямска валута" се финансира от приходите от продажбата на петрол, както и от приходите от рекет, ограбване на банки и вземане на заложници. Според експерти радикалните ислямисти изкарват по около два милиона долара дневно от продажбата на петрол от петролните полета, завзети от тях. При цена на петрола, варираща от 25 до 50 долара за барел, екстремистите продават средно по 30 хиляди барела дневно.

Междувременно информацията около съдбата на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал Багдади продължава да бъде противоречива и все още не е ясно дали той е бил ранен, или убит по време на въздушните удари на коалицията през изминалия уикенд. Експертите по сигурността предполагат, че дейността на терористичната групировка няма по никакъв начин да бъде засегната дори ако лидерът й е неутрализиран.

Багдади управлява терористичната групировка досущ като финансов мениджър – нарежда да се изготвят подробни отчети за това, какво са превзели неговите въоръжени отряди и какви са финансовите постъпления. Самопровъзгласилият се за халиф екстремист почти не се появява публично и още по-странното е, че групировката не разпространява негови видеообръщения често. Преди няколко месеца той привлече общественото внимание върху себе си, когато проведе публична проповед в джамия. 

Съединените щати все още не могат да потвърдят дали Багдади е убит, или ранен в следствие на въздушните удари на международната коалиция.

Според данни на разузнаването Багдади има двама заместници - Абу Муслим Тюркмени и Абу Али-Анбари. Първият отговаря за дейността на групировката в Ирак, а вторият - за операциите в Сирия.

#ислямска държава #Абу Бакр ал Багдади #Сирия #Ирак #валута

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници