Изчезналите тефтерчета - тежък медицински показател за системата

Изчезналите тефтерчета -  тежък медицински показател за системата
Христо Иванов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на правосъдието Христо Иванов  декларира, че ще напусне поста си, ако види липсата на воля за съдебна реформа. Според него, случаят с изчезването на тефтерчетата на Филип Златанов - бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, е тежък медицински показател за състоянието на системата.

"Теоретично е възможно да настъпи срив в системата за случайно разпределение в един голям съд, теоретично е възможно да откраднат някакви тефтери, да се случат тези неща в един и същи ден, вече е въпрос на обща теория на относителността. Обаче да се случи това по най-важните дела в държавата е нещо, което и съда, и ВСС, и Прокуратурата трябва да положат усилия да дадат разумно обяснение", коментира Иванов пред БНР.

Според него  именно това показва необходимостта от установяване на фактите в цялата система. Става дума за цялостната политика на ВСС по отношение на разпределението на делата и за цялостния подход към делото на Филип Златанов.

"Исторически такива токови удари на сървърите на СГС са се случвали и преди и това показва огромен системен проблем на безхаберие относно елеметарна сигурност на системата. Там има поне за една година изчезнал архивът за случайно разпределение назад в миналото именно, както се твърди, поради такъв токов удар. Това показва тотална безстопанственост на нещо, което е ключов елемент от доверието към съдебната система. Ключовият въпрос е да получим ясни обяснения за това какво точно се е случило, как точно са подхождали ВСС към управлението на системата за случайното разпределение, СГС, прокуратурата по съответното дело и след това да правим политическите изводи за едни или други инициали", категоричен бе Христо Иванов.  

#Христо Иванов #Иванов #Филип Златанов #Златанов #тефтерче #съдебна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"