12 000 изоставиха домовете си, за да бягат от Асад

12 000 изоставиха домовете си, за да бягат от Асад
12 000 души са изоставили домовете си, за да се спасят от армията на президента Башар Асад, която действа безпощадно в размирните райони. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Около 12 хиляди души се нуждаят от помощ, след като избягаха от сраженията в сирийската размирна провинция Хомс и се установиха в град Ал Заафаранех, съобщи Международният комитет на Червения кръст.

Много от бежанците са изоставили домовете си в Растан и Талбисех и други градове в централната сирийска провинция, предадоха АФП и БГНЕС.

От Червения кръст съобщиха, че негови представители са посетили градовете Растан и Талбисех и са съобщили, че сградите там са сериозно пострадали при сраженията между правителствените войски и бунтовническата „Свободна сирийска армия".

Съобщава се, че бежанците спешно се нуждаят от храна, мляко за новородените, одеяла, матраци и медикаменти.

Междувременно ООН оповести, че броят на бежанците, напуснали територията на Сирия, е достигнал 34 000 души.

Турция обяви, че планира установяването на буферна зона по границата си със Сирия. Анкара призова и всички турски граждани възможно най-бързо да напуснат сирийската територията, предаде Ройтерс.

В момента в осем бежански лагера в южните турски провинции Хатай и Газиантеп има около 14 700 сирийци. Сирийски бежанци все по-често търсят убежище в Ливан и Йордания.

Конфликтът между правителствените войски на президента Башар Асад и бунтовниците, които искат свалянето му от власт и политически реформи, продължава вече година, като жертвите му са хиляди.

През последната седмица ООН и Арабската лига водят усилени преговори с Башар Асад за прекратяване на насилието в Сирия посредством пратеника на международната общност Кофи Анан.

След като отправи „конкретни предложения" на сирийския президент за изход от кръвопролитната криза, в Женева Кофи Анан определи като „разочароващи" отговора на държавния глава.

#Сирия #Башар Асад #Кофи Анан #ООН #Арабската лига #бунтовници #бежанци #Червения кръст #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"