Плевнелиев: "Южен поток" трябва да е изгоден за България

Плевнелиев: "Южен поток" трябва да е изгоден за България
Росен Плевнелиев и Янош Адер Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Проектът „Южен поток" е важен за България. За целта България е предоставила възможност на Еврокомисията да преговаря с „Газпром", за да бъде постигнат консенсус по спазването на третия либерализационен пакет, заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с президента на Унгария Янош Адер.

"Има две условия за построяването на проекта „Южен поток” - да бъде синхронизиран с европейското законодателство и да е изгоден за България", коментира Плевнелиев, цитиран от Би Ти Ви.

Президенът допълни, че имаме подписан договор за разходите по строителството на „Южен поток", но все още липсва споразумение за приходите от него.

Президентът на Унгария Янош Адер даде пример с Германия и „Северен поток”. Той обясни, че този проект е бил изграден с цел независимост от всички политически проблеми и кризи, за да може Германия безпрепятствено да получава газ.

Янош Адер обясни, че за постигането на такава сигурност е нужна реализацията и на "Южен поток" независимо, че това би могло да доведе до негативни последствия от гледна точка на руско-украинския конфликт.

„Това не е цел само на българското или на нашето правителство. Целта е всички държави и техните граждани да получат газ в необходимите количества, за да могат да се развиват икономиките си”, коментира Адер.

С над 1,3 млрд. евро инвестиции у нас Унгария е в топ 10 на държавите-инвеститори в България.

"Заявих категоричен интерес България да участва в изграждането на интегрирания регионален газов пазар на държавите от Вишеградската група", посочи още Плевнелиев.

Според него това е реален проект за диверсификация и енергийна сигурност в Централна Европа, към който страната ни проявява интерес.

#Унгария #Янош Адер #Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"