Мнение: И прокуратурата търгува с тефтерите на Златанов

Мнение: И прокуратурата търгува с тефтерите на Златанов
A A+ A++ A

Изчезването на тефтерите на Филип Златанов може да е дирижирана акция, следваща промените във властта, смятат наблюдатели на  правосъдната система.

Въпреки шумът, който прокуратурата вдигна с намерението си да разследва кражбата на тефтерите, остава съмнение, че миналата година с оповестяването на част от инициалите на политици в скандалния документ прокуратурата си е правила ПР, а сега, след смяната на управляващото мнозинство, обръща курса. Това мнение изразиха пред БНТ разследващите журналисти Иво Никодимов и Йово Николов.

През юли 2013, когато ГЕРБ бяха в опозиция, от  прословутия тефтер  на бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси изскочиха инициалите ИФ, ЦЦ и ББ. Сега се разбира, че тефтерите всъщност били три и че миналата година е останал скрит например инициалът ДП, който може да е на Делян Пеевски, посочиха разследващите.

Съмнително е според тях защо на 29 октомври 2014 г. следователката е изискала обратно бележниците от вещото лице Стефан Бенчев, след като неговата експертиза е трябвало да завърши на 18 ноември. Толкова ценно веществено доказателство освен това е трябвало да се транспортира със служебна кола.

Под обвинението за търговия с влияние могат да попаднат политици, които вече са отново на власт - това е една от възможните причини за кражбата. Другата - да излязат и бъдат разследвани имена на замесени в скандала, които миналата година са били прикрити, сочат журналистите.

На първа инстанция Филип Златанов е осъден на 3 години и половина затвор. Според юристи изчезването на тефтерчетата и липсата на заключение по назначената графологична експертиза може да срине делото.

#тефтери #Златанов #търговия с влияние

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"