Положителни сигнали за икономиката

Положителни сигнали за икономиката
A A+ A++ A

Положителни сигнали има за развитието на икономиката и пазара на труда в България, но въпреки това в много области на страната ситуацията все още е тежка, показва анализ на Института за пазарна икономика.

На другия полюс – в „много лошо” състояние са 5 области. Оцветени са в тъмночервено - Разград, Силистра, Търговище, Ловеч и Монтана. Броят им расте всяка година - през 2012 г. са били само 2, през 2013 г. – 3, сега – на дъното са 5 от областите.

Въпреки че ситуацията на пазара на труда се подобрява, в много от областите това не се усеща. В седем положението е критично, т.е. под 40% от трудоспособното население в тях работи.

От Института за пазарна икономика предлагат 1/5 от данъка върху доходите ни да отива директно в общината, в която живеем. Така местният бюджет ще е зависим от заетостта и заплатите в областта т.е. кметът ще има интерес да привлича инвеститори и да премахва пречките пред предприемачите.

„Първите 2-3 години да има оздравителен период. Да го използват за стари задължения и инвестиции”, обяснява Петър Ганев от ИПИ.

Проучването показва и нагласите на бизнеса за броя на заетите. Новината е добра – фирмите завяват, че до края на тази година и през следващата ще наемат нови хора.


#икономиката #пазара на труда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Акценти

Инбет Казино