НАТО все пак остава в Афганистан до 2014 г.

НАТО все пак остава в Афганистан до 2014 г.
Президентите на Афганистан и САЩ Хамид Карзай (вляво) и Барак Обама (вдясно) потвърдиха графика за изтегляне на войските на международната коалиция от азиатската страна. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентите на САЩ и на Афганистан Барак Обама и Хамид Карзай потвърдиха графика за изтегляне на войските на международната коалиция в Афганистан, което трябва да приключи през 2014 г., съобщи Белият дом.

В телефонен разговор в четвъртък Хамид Карзай заявил, че Кабул възнамерява да поеме грижата за своята сигурност още от 2013 г., като заеме мястото на силите на НАТО ISAF, предават АФП и БГНЕС.

Съгласно комюникето на Белия дом за разговора двамата президенти са потвърдили, че „афганистанските сили ще приключат процеса на преход и ще поемат пълната отговорност за сигурността в цялата страна в края на 2014 г."

Президентството на САЩ уточнява, че от 2013 г. „ръководството на бойните операции ще се поема постепенно от афганистанските сили, а американските войски ще играят поддържаща роля".

Потвърждаването на окончателното изтегляне на НАТО от Афганистан идва, след като в понеделник германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия може да не изтегли своя контингент от страната през 2014 г.

Германия участва в ISAF с 4900 души, което е третият най-голям контингент след тези на САЩ и Великобритания.

#НАТО #Афганистан #Барак Обама #Хамид Карзай #ISAF #Кабул #контингент #Ангела Меркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници