Недоволството в ЕС расте, призовават Юнкер да подаде оставка

Недоволството в ЕС расте, призовават Юнкер да подаде оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Увеличават се призивите новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да подаде оставка след изнесена информация, че той е помогнал на някои от най-големите световни компании да избегнат плащане на милиарди евро данъци като премиер на Люксембург, отбелязват британски медии.

Миналата седмица бяха изнесени документи, които показват, че повече от 300 световни компании са сключили тайни споразумения с Люксембург за укриване на данъци. По това време Юнкер е бил премиер на страната.

Припомняме, миналата седмица Европейският съюз обяви, че разследва сключени между Люксембург и най-големите компании в света тайни сделки, които са довели до данъчни измами и ще предприеме действия, ако е необходимо.

Недоволството срещу Юнкер расте заради това, че е критикувал държави, че са изпуснали милиарди евро данъчни приходи, докато Люксембург стана една от най-богатите държави в света заради банковите облекчения за световни компании. Вече няколко британски депутати призоваха Юнкер да напусне поста.

Новинарската агенция Bloomberg обвини Юнкер в коментарна статия, че е направил Люксембург богата държава с „изпразването на джобовете на другите държави". Той може най-добре да служи на европейския проект чрез оставката си. Позицията на Юнкер като глава на разследващ орган на данъчни практики по време на годините си като премиер е ясен конфликт на интереси, отбелязва медията.

Във Франция националисти, включително Марин льо Пен, също призоваха Юнкер да подаде оставка.

Юнкер не се е появявал публично от публикуването на документите миналата седмица.

#Жан-Клод Юнкер #Люксембург #Европейски съюз #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"