Катар с тежко условие за строежа на магистрала „Черно море“

Катар с тежко условие за строежа на магистрала „Черно море“
Министър Павлова е притеснена, че условието за 14% възвръщаемост е непостижимо. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Минимум 14% възвръщаемост е поискал Катар, ако се включи в проекта за магистрала „Черно море“, според министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

България е предложила на катарската страна публично-частно партньорство в проекта за строителство на магистралата от Варна до Бургас, за която не може да бъде осигурено европейско финасиране. Лиляна Павлова обясни това, след като предостави чекове на общини за финансиране на проекти с евросредства за превенция срещу наводненията, предаде БТА.

„В зависимост от икономическия анализ пътят ще бъде магистрала или скоростен път“, обясни министърът на регионалното развитие, която беше в делегацията, придружаваща премира по време на визитата му в Катар.

Министърът Павлова изрази притесненията си, че има вероятност 14-процентна възръщаемост от магистралата да не може да бъде постигната, но уточни, че предстои да се водят преговори.

Тя посочи, че е необходимо да се направи финансов социално-икономически анализ, за да се прецени колко е необходимата инвестиция по проекта за магистралата, за колко време тя може да се възвърне и при какъв тип инвестиции и дългогодишно ползване може да се постигне подобен процент на възвръщаемост, за да може да се говори въобще за концесия.

Лиляна Павлова изрази надежда, че междувременно парламентът ще приеме закона за публично-частното партньорство, който ще даде добра основа за подобни инвестиции.

Министърът допълни, че целият процес по проекта ще се улесни, при условие че той мине на междудържавно равнище чрез правителствени спогодби.

В отговор на въпрос дали може да се потърси нисколихвен заем от Катар за проекта за магистралата, ако не се стигне до концесия, министърът каза, че в случая не се говори толкова за кредитиране, а по-скоро за инвестиция, която да има възвръщаемост.

#концесия #делегация #Бургас #Варна #Катар #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници